Viaszos vászon terítő mosása

A viaszos vászon terítő az egyik legrégebben kapható textilipari termék, nagyanyáink is előszeretettel használták már. Nagyon praktikus asztalterítő fajta, de sokakban még az a tévhit él, hogy a viaszos vászon terítő praktikus ugyan, de esztétikailag megkérdőjelezhető. Ez sokáig így is volt, de napjainkra ezek között a termékek között is igazán dekoratív, szép darabok jelentek meg, melyek esztétikailag is megállják helyüket bármelyik konyhában. Mint minden asztalterítő a viaszos vászon is koszolódik és gyűrődik és szükség lesz a tisztításra, karbantartásra. Vajon a viaszos vászon terítő mosása, vasalása lehetséges? Írásunkból kiderül!

Mi is az a viaszos vászon terítő?

A viaszos vászon terítő valójában már nem viasszal készül. A gyártás során PVC-vel vonják be a vászont, és ennek eredményeként jön létre a terítő. Nagy előnye, hogy az alja csúszásgátlóként funkcionál, így biztosabban marad az asztalon a hagyományos terítőkhöz viszonyítva. A felső része pedig teljesen vízhatlan és ezáltal könnyen tisztítható lesz. A PVC használatának köszönhetően bármilyen színt és mintát rá lehet nyomtatni, mely az esztétikumát jelentősen növeli.

Anyaga kellően vastag, így jól védi az asztalt a szennyeződésektől és sérülésektől is. Gyakran használják kültéren is, mivel időtálló, és vízállósága miatt nem árt neki, ha néha megázik a kertben, vagy a teraszon. Konyhákban is kedvelt asztalterítő fajta, akár hagyományos textil asztalterítők alatt is használható. Így az asztalt dupla védelemmel láthatjuk el. Garantáltan nem szennyeződik az asztallap, ha a vasárnapi ebéd közben véletlenül kilöttyen a húsleves, vagy a pörkölt.

A viaszos vászon terítő mosása, tisztítása

A viaszos vászon terítő mosása nem javasolt. Mosás közben az anyag megtörhet, kiszakadhat, kirepedezhet, amely így elveszíti jótékony tulajdonságait és esztétikumát is elveszíti. A viaszos vászon terítő mosása valójában nem is szükséges, hiszen igen könnyen tisztán tartható. A szennyeződések jó része egyszerűen, egy nedves szivaccsal letörölhető, különösebb erőfeszítés nélkül.

A makacsabb foltok esetén használhatunk tisztítószert is, azonban mindenképpen figyelni kell rá, hogy ne legyen túl erős. A túlzottan erős, maró hatású tisztítószerek a terítő anyagát károsíthatják, kifakulhat, elveszítheti szépségét. A legjobb valamilyen kézkímélő mosogatószerrel, esetleg szappannal tisztítani egy puha szivaccsal.

A viaszos vászon terítő vasalása

Mint minden asztalterítő, a viaszos vászon terítő is összegyűrődhet. Bár az anyag kellően vastag, ezért ritkán jöhet szóba egy folyamatosan használt terítő vasalása. Azonban, ha az ősszel összehajtogatva elrakott, kerti asztalra szánt terítőt szeretnénk újra használni, szükség lesz az összehajtásból származó ráncok eltüntetésére. Ehhez használhatunk egy hajszárítót is, nem fontos a vasaló. A hajszárító segítségével felmelegítjük a viaszos vászon terítőt, és a gyűrődések jó eséllyel ki fognak simulni. Ha ez nem lenne elegendő, vasalhatjuk is a terítőt. Fontos, hogy a felső, díszes részét ne vasaljuk, mert könnyen megolvadhat. A hátoldalán azonban alacsony hőfokon kivasalhatjuk, de mindenképpen helyezzünk rá egy másik textíliát, hogy ne direktben érje a vasaló talpa a viaszos vászon anyagot.

Egy ilyen darabot választva egy praktikus, időtálló, olcsó asztalterítőt vásárolhatunk, mely hosszú ideig szolgálhat. A viaszos vászon terítő mosása miatt sem kell aggódni, hiszen nincs rá szükség, mert egy szivaccsal könnyen tisztítható és a gyűrődések is könnyen eltüntethetők. Válassza ezt a fajta asztalterítőt, ha egy praktikus, kül- és beltéren egyaránt használható asztalterítőt szeretne.

Tetszik a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Pinteresten
Elküldöm e-mail-ben