Mi a különbség az impregnált terítő és a viaszos vászon között?

A viaszosvászon és az impregnált terítők nagyon sok hasonlóságot mutatnak. Mindkét típus alkalmas kül- és beltérre egyaránt, mindkettő vízhatlan, nehezen koszolódnak, könnyen tisztíthatóak. De akkor mégis, mi a különbség az impregnált terítő és a viaszosvászon terítő között?

A viaszosvászon terítő

A viaszosvászon terítő már csak nevében viseli a viaszt, a valóságban PVC anyagból készül, melynek köszönhetően jóval dekoratívabb, mint amire nagyanyáink idejéből emlékszünk. Az alja kiválóan tapad az asztallapra, nem csúszkál el olyan könnyen, mint a hagyományos terítő fajták. A terítők között ára kiemelkedően kedvező, folyóméterre vásárolható, így bármekkora asztalra alkalmas lehet. Könnyen szabható is szükség szerint.

Tisztítása igazán egyszerű. Mosógépben mosni nem szabad, mert viszonylag merev anyaga megtörne, kiszakadna, kopna. Nincs is szükség rá, hogy gépben mosható legyen, egyszerűen mosószeres, vagy mosogatószeres szivaccsal tisztítható. Anyaga vastagabb, mint az átlagos terítőké, így sokáig használható, ha nem vágjuk ki, vagy nem éri magas hő. Szükség esetén vasalható is, de mindenképpen az alsó, minta nélküli felét szabad csak vasalni. Vasaláskor tegyünk rá egy textilanyagot is, ezzel biztosan elkerülhetjük, hogy véletlenül megolvasszuk az anyagot. Ha nem akarunk kockáztatni, hajszárítóval melegítve is kisimíthatjuk a gyűrődéseket.

Az impregnált terítő

Az impregnált terítő a viaszosvászon társához képest jóval lágyabb esésű, könnyedebb anyag. Csipkehatású, kör alakú változatban is készülhet, így dekorációs hatása kissé jobb, mint a viaszos vászoné. Az impregnált terítő gyártása során a terítő alapanyagát impregnálják, melynek köszönhetően víztaszító és szennyeződés taszító tulajdonságú lesz. Kültérre és beltérre is egyaránt alkalmas. Anyaga kevésbé vastag, mint a viaszos vászon terítő, de kis odafigyeléssel hosszú ideig használható.

Az impregnált terítőt mosógépben is szabad mosni, de a sűrű mosás csökkentheti a víztaszító képességét. Mivel impregnált anyag, ezért a szennyeződések nem hatolnak az anyag mélyére, ezért bár lehet, de nem igazán szükséges mosógépben mosni. Szivaccsal és mosószeres vízzel tökéletesen tisztítható. Az impregnált terítőt vasalni biztonságosan lehet, nem árt az anyagnak. A biztonság kedvéért azért itt is alkalmazhatunk egy plusz textíliát vasaláshoz.

Legfontosabb különbségek az impregnált terítő és a viaszosvászon terítő között

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy leginkább a gyártási módszerük és alapanyagaik összetétele tér el egymástól. Mindkét típus tökéletesen alkalmas kül- és beltérre egyaránt. Mindkét fajta könnyen és gyorsan tisztítható mosószeres, vagy mosogatószeres vízzel és egy szivaccsal. Az impregnált terítőt moshatjuk akár mosógépben is, míg a viaszos vásznat nem szabad gépi mosásnak kitenni. Vasalás során mindkettőnél érdemes körültekintően eljárni. Az impregnált lágyabb, könnyebb esésű anyag, mely akár csipke verzióban is elérhető, addig a viaszos vászon kicsit vastagabb, merevebb anyag, de könnyen szabható.

Most, hogy már tudja mi a különbség az impregnált terítő és a viaszosvászon terítő között, könnyen kiválaszthatja az Önnek megfelelő darabot. Bármelyiket is válassza, az asztalt biztosan megvédő, vízálló és kosztaszító asztalterítője lesz, melyek hosszú ideig használhatóak maradnak.

Tetszik a cikk?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Megosztás Pinteresten
Elküldöm e-mail-ben